Izabrati pravu ishranu vašem ljubimcu je presudno za njegov zdrav i aktivan život. Adekvatna hrana za pse utiče na tonus mišića, kvalitet kože i dlake, da se s lakoćom bori protiv infekcija, pruža im izvor enerije i omogućuje da ostanu aktivni do kraja života.
Loša ishrana je faktor koji doprinosi mnogim bolestima pasa. Zato je bitno da hrana za pse za koju se odlučite bude kompletna i izbalansirana, da bi vašem psu pružila sve hranljive sastojke koje su njemu preko potrebne. Shvatite to kao da sada ulažete u njihovo zdravlje, kako se kasnije ne bi razboleli.
Život na neadekvatnoj hrani za pse vam se možda u početku čini isplativo i dovoljno dokle god je vaš ljubimac sit, ali s vremenom će se njegovo zdravlje pogoršati i postoji mogućnost da se pojave komplikacije.

Loša ishrana može izazvati ili doprineti brojnim bolestima pasa, uključujući:

– Gojaznost
– Pankreatitis
– Dijabetes
– Gastrointestinalna bolest (kolitis, gastroenteritis, itd.)
– Srčane bolesti
– Rak

Postoji mnogo više psećih bolesti povezanih sa ishranom. Ali ovaj put ćemo pričati o nekim čestim bolestima na koje direktno utiče (ne)kvalitetna ishrana vašeg psa.

Gojaznost kod pasa

Gojaznost je jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju kućni ljubimci ali se i lako sprečava. Do nje dolazi kada pas ima višak telesne masti. Gojaznost uzrokuje mnogo veće probleme kod pasa, poput smanjenog životnog veka i veće podložnosti drugim bolestima kao što su dijabetes i bolesti srca.

Prekomerna masnoća je posledica loše prehrane i lošeg izbora hrane za pse, kao i prekomernog hranjenja, a sa druge strane nedostatka vežbanja. Zato je jako bitno da vaš pas redovno vežba i jede visokokvalitetnu hranu za pse koja u svom sastavu ima kombinaciju proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i vode kako bi normalno fukncionisali. Naravno, u odgovarajućoj količini.

Pankreatitis

Pankreatitis nema poznati uzrok; međutim, jedan od faktora koji doprinosi povećanom riziku od bolesti je loša ishrana, jer hrana za pse sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti prisiljava pankreas da radi više na stvaranju enzima koji razgrađuju hranu.

Dijeta je presudan faktor u prevenciji ove bolesti. Isto tako će svaki pas koji je pretrpeo pankreatitis morati da pripazi na ishranu tokom oporavka i da izbegava hranu za pse i poslastice sa puno masti kako bi sprečio buduće epizode bolesti.

Dijabetes kod pasa

Dijabetes kod pasa često je povezan sa lošom ishranom. Postoje dva oblika dijabetesa kod pasa, a najčešći je dijabetes melitus. Dijabetes melitus je uzrokovan nedostatkom insulina, a može biti i genetski. Međutim, to može biti i sekundarno stanje povezano sa gojaznošću ili hroničnim pankreatitisom, na koje oboje utiče loša ishrana.

Psu sa dijabetesom biće potreban tretman tokom celog života, uključujući i davanje insulina. Međutim, hranjenje visokokvalitetnom hranom za pse pomoći će u kontroli nivoa šećera u krvi, čineći je zapravo preventivnim faktorom.

Gastrointestinalne bolesti kod pasa

Postoji niz bolesti koje utiču na probavni sistem psa. Ovi uslovi mogu da uključuju gastrointestinalni poremećaj, kolitis, gastroenteritis, gastritis i još mnogo toga.

Iako postoji niz uzroka za ove bolesti, ishrana je važan faktor koji doprinosi tome. Pored toga, visoko svarljiva hrana deo je lečenja većine gastrointestinalnih problema, a kvalitetna i balansirana hrana za pse odlična je preventivna mera protiv takve bolesti.

Srčane bolesti kod pasa

Kao i ljudi, i psi mogu patiti od srčanih bolesti izazvanih nakupljanjem masti u arterijama oko srca. Ove naslage obično nastaju zbog problema koji se mogu sprečiti, kao što su loša ishrana i nedostatak vežbanja. Starost, rasa i prethodna infekcija ili srčani crv takođe mogu doprineti verovatnoći da pas razvije srčane bolesti.
Međutim, ne možete sprečiti svog psa da stari ili promeniti njegovu genetiku. Zbog toga su pravilna ishrana i vežbanje presudni u smanjenju rizika od bolesti vašeg psa i sprečavanju srčanih bolesti.

Rak kod pasa

Nažalost, rak je čest kod pasa. Uzroci raka variraju i teško ih je dijagnozirati. Međutim, baš kao i kod ljudi, zdrava, uravnotežena ishrana igra sastavni deo smanjenja rizika od razvoja raka. Prekomerna težina takođe doprinosi verovatnoći razvoja karcinoma, što vam samo bliže opisuje koliko je presudno da vaš ljubimac ima dobru ishranu.
Pored toga, neke studije su pokazale da kvalitetan način ishrane može uticati na faze raka i poboljšati kvalitet života psa čak i ako ima bolest.

IZABERITE HRANU ZA VAŠEG LJUBIMCA

6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani
6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani
6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani
6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani
6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani
6 bolesti koje vaš pas može da dobije ukoliko se loše hrani