U Vaš dom je ušlo malo štene koje je slatko, mazno, mekano ali i- uvek gladno, Obezbeđivanje pravilne ishrane je jako važno za izgradnju jakih kostiju i zuba, za formiranje mišića i snabdevanje energijom koja im je potrebna za igru i učenje.

Ako ste u dilemi kako hraniti vašeg novog ljubimca i kakva hrana za štenad je prikladna, čitajte dalje.

Prvo je bitno da znamo kako se i zašto prehrambene potrebe štenaca razlikuju od odraslih pasa. Štenci brzo rastu, grade kosti i mišiće i razvijaju organe. Odrasli psi održavaju svoje telo. Vašem štenetu su potrebne dodatne hranljive materije za podsticanje rasta.

Uopšteno govoreći, hrana za štenad sadrži više proteina i obogaćena je vitaminima, mineralima i mastima neophodnim za rast – to jest u poređenju sa hranom za pse koju proizvodi isti proizvođač.

Kada štene treba da počne da jede čvrstu hranu?

Štena bi trebalo da počne da se hrani čvrstom hranom počev od otprilike četiri nedelje, kada ne mogu da dobiju sve potrebne kalorije iz majčinog mleka. Većina štenaca ipak svoju čvrstu ishranu počinje od šeste nedelje. Mali trik je da, kad je štene mlađe od osam nedelja, malo navlažite suvu hranu da bi vašem ljubimcu olakšali prelaz.

Koliko često treba da jede moje štene?

Ukoliko su imali od četiri do šest meseci kada su prešli na čvrstu ishranu, onda bi trebalo da jedu tri puta dnevno. Sa druge strane, ukoliko niste u mogućnosti da hranite svoje štene tri puta dnevno, ne brinite. Ono se može prilagoditi.
Otprilike kad je između osam i dvanaest nedelja vaše štene verovatno jede tri do četiri puta dnevno. Ne mora da jede toliko puta. Ako vam odgovara raspored hranjenja samo dva puta dnevno, samo podelite količinu hrane koju biste normalno dali na dva obroka umesto na tri ili četiri.
Nakon što napuni šest meseci, možete – i trebali biste – da smanjite broj obroka kojima ga hranite na dva. Počnite da smanjujete i količinu hrane koju dobija, prateći smernice na pakovanju hrane za štenad. Ako ih i hranite previše, većina pasa će vas obavestiti tako što ćete naći ostatke u njegovoj činiji

Koliko da hranim štene?

Štenad treba da unese puno kalorija da bi podstakao njihov brzi rast. U početku to znači otprilike dvostruko više po kilogramu od odraslog psa iste rase. Štenad raste najbrže u prvih pet meseci. Jako je bitno da procenite njegovu potrebu za hranom kao i koliko je štene sposobno da vari namirnice. Znači zaključak je da treba da jede puno – i ne previše. U praksi, to znači da biste trebali da budete u mogućnosti da osetite, ali ne i da vidite njihova rebra, a oni bi trebalo da imaju vidljiv struk kad ih pogledate dole. Ovo važi za štenad bilo koje rase, velike ili male.

Saveti za kraj

  • Hranite svog psa svakog dana u određeno vreme, umesto da stalno ostavljate hranu, tako da nauči raspored.
  • Uvek treba da imaju na raspolaganju hranu za grickanje.
  • Nikada ne hranite štenad sa stola. To vam samo može praviti problem kasnije. Svi u porodici moraju se pridržavati ovog pravila.

IZABERITE HRANU ZA VAŠEG LJUBIMCA

HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?
HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?
HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?
HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?
HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?
HRANA ZA ŠTENAD- KADA, KAKO I KOLIKO?