U današnje vreme, industrijska hrana je potpuno prilagođena potrebama životinja, ali vi morate dobro da poznajete individualne potrebe vašeg ljubimca da biste mu odabrali odgovarajuću hranu za pse.

Pri odabiru, morate na umu imati dob vašeg psa, njegovu veličinu kao i nivo aktivnosti koji ima.

Zato ćemo u ovom tekstu da vam izdvojimo zašto je važno da vašem ljubimcu odabere hranu za pse koja u potpunosti ispunjava sve njegove potrebe.

Povećana zasićenost

Kada ste gladni i jedete hranu koja je manje od optimalne za zadovoljenje te gladi, primetićete da ćete ubrzo ponovo postati gladni. Ovo je rezultat načina na koji telo koristi ishranu koju mu nudite. Nekvalitetna hrana se brzo razgrađuje i dobijeni makronutrijenti se koriste kao gorivo za telo. Nekvalitetno gorivo koje nastaje iz ove hrane brzo se sagoreva, što rezultira „padom šećera“.

Isti princip važi i za ishranu vašeg psa. Kada vaš pas jede hranu lošeg kvaliteta koja ima malo hranljivih sastojaka, sastojci te hrane se brzo razgrađuju i brzo koriste. Kada se to dogodi, vaš pas će u kraćem vremenskom periodu iskusiti povećanu glad. Pored toga, telo uopšte ne koristi neke sastojke u nekvalitetnoj hrani. Zbog toga ćete primetiti da vaš pas češće „koristi kupatilo“.

Dobar tonus mišića

Baš kao i mi, našim psima su u ishrani potrebni proteini da bi održali zdrave ćelije, tkiva i organe u svom telu. Proteini su jedini izvor aminokiselina koji su nam potrebni da organizam vratimo u balans kada se oštete svakodnevnim funkcijama. Ako im ne pružimo dobre, visokokvalitetne proteine, naši psi imaju ograničen pristup ovim neophodnim aminokiselinama.

Šta ovo znači? To znači da se može obaviti minimalna popravka, a rezultat je atrofija mišića i loš tonus mišića.
Pružanje visokokvalitetnih proteina, međutim, osigurava da vaš pas dobije aminokiseline potrebne za svakodnevno „održavanje“ unutrašnjih sistema.

Kontrolisana težina

Da li ste ikada primetili da kada jedete prehranu sa previše masti ili ugljenih hidrata, počinjete da se debljate? Ista stvar se događa i vašem psu! Nažalost, jer su masti i ugljeni hidrati pristupačniji sastojci, jeftinija pseća hrana ih je često puna. Zbog toga ćete, kada hranite svog psa nekvalitetnom hranom, primetiti da ćete sve teže moći da kontrolišete njihovu težinu.

Kvalitetna hrana za pse, s druge strane, obezbeđuje kompletnu i balansiranu ishranu. Na primer, povećani sadržaj proteina, složeni ugljeni hidrati i zdrave masti pružaju ishranu bez doprinosa povećanju telesne težine na način na koji to čine nekvalitetni sastojci.

Odgovarajući nivoi energije

Baš kao i mi, i naši psi svoju energiju crpe iz hrane koju jedu. Telu je potrebna energija da bi funkcionisalo. Ova energija se dobija razgradnjom hrane. Neke namirnice se razgrađuju brže od drugih i pružaju brzo oslobađanje energije. Neke namirnice se sporije razgrađuju i pružaju produženo oslobađanje energije.
Dobar primer za to je kako se osećate kada jedete bombone u odnosu na to kada jedete krekere za užinu.

Energija iz bombone se brzo oslobađa, ali ne prođe dugo dok ne doživite onaj „pad šećera“ kada vaše telo potroši svu tu energiju brzog oslobađanja. Međutim, kada pojedete krekere, vaše telo može da „odseče“ manje „komade“ goriva iz većih složenih izvora goriva. To znači da je energija dostupna tokom dužeg vremenskog perioda i da se strašni pad šećera ne dešava.

Isti proces se odvija u telu vašeg psa kada jede. Kvalitetna hrana za pse koja odgovara vašem ljubimcu pruža izvore energije koji su upotrebljivi tokom dužeg vremenskog perioda, jer im treba više vremena da se razgrade.

Vašem telu je potrebna prava ishrana koja obezbeđuje potrebne vitamine i minerale, a takođe je potrebna i vašem psu!

IZABERITE HRANU ZA VAŠEG LJUBIMCA

Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?
Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?
Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?
Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?
Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?
Zašto je važno da izaberete kvalitetnu hranu za pse?