Različite faze razmnožavanja – toplota (estrus), trudnoća, dojenje i odvikavanje – pružaju jedinstveni stres organizmu. Svaka od njih zadaje specifične nutricionističke brige koje bi trebalo rešiti kako bi majka i štene bili što zdraviji.

Ishrana kuja ima veliki značaj za njihovo reproduktivno zdravlje. Ona utiče na to da li će začeće biti uspešno, povećava broj štenaca po leglu, daje majci snagu da svoju bremenitost iznese bez problema, kao i da štenad budu napredna i pre i posle rođenja.

Kakvu ulogu u njihovoj ishrani ima hrana za štenad?

Hrana za štenad bogatija je ključnim hranjivim sastojcima i daje više energije od hrane za odrasle i aktivne pse. Osim toga, lakše je svarljiva. Sve su to važne stvari o kojima treba razmišljati prilikom hranjenja trudnih kuja.

Najbolje da vaša ljubimica krene da konzumira hranu za štenad od 6. nedelje trudnoće. To će joj pomoći će da ostane jaka i puna energije, a takođe i da prenosi hranljive materije štenadima kroz mleko.

Psa treba uvoditi u novu hranu u fazama, kako bi joj se metabolizam prilagodio. Počnite da uvodite hranu za štenad u njenu uobičajenu ishranu, pomalo, tokom otprilike nedelju dana, dok se formule potpuno ne zamene.

Naravno, morate poznavati svog psa da biste mu izabrali pravilnu hranu za štenad. Imajte na umu veličinu i preferencije vašeg psa.

Kao i uvek, pobrinite se da ima lak pristup obilju sveže, čiste vode za piće kako bi mogla da ostane hidratizovana, posebno ako je tokom trudnoće na formuli za suvu hranu.

Kako postepeno povećati ishranu bremenitoj kuji

Kada hranite bremenite pse, dajte im uobičajene veličine porcija tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće. Tokom ovih ranih faza, vaša kuja može da odbija hranu ili da oseti malu mučninu i povraćanje, slično našoj „jutarnjoj mučnini“. Znamo da ovo može delovati alarmantno, ali ne brinite – to je sasvim normalno. Međutim, ako ste zabrinuti zbog njenog gubitka apetita ili ako je i dalje bolesna, obratite se svom veterinaru.

Počnite da joj povećavate unos hrane, malo po malo, otprilike od pete nedelje trudnoće. Postepeno povećavajte veličinu porcije svake nedelje, tako da će do devete nedelje njena veličina obroka biti za oko trećinu veća od normalne. Do tada bi mamina težina trebalo da se poveća za oko 25% ili više ako očekuje veliko leglo.

Obratite pažnju da se ne razvije gojaznost, jer to može stvoriti probleme tokom trudnoće i porođaja. Ako imate bilo kakvih nedoumica oko težine vašeg ljubimca tokom trudnoće, obratite se svom veterinaru.

Najbolje je da trudnu kujicu hranite malo i često, posebno u kasnijim fazama trudnoće, jer će trbuščić pun štenaca značiti da neće imati puno prostora za hranu.

Najbolji način ishrane za kuju koja doji

Dojenje njenog novorođenog legla naporan je posao za mamu, jer njeni psići zahtevaju puno njenog hranljivog mleka kako bi im pomoglo da postanu velike i jake.

Da biste joj pomogli da dobije dodatnu energiju za negu svog legla koje joj je potrebno, nastavite da je hranite štencom za štenad koju je imala tokom trudnoće. Visok sadržaj kalorija i dodavanje hranljivih sastojaka daće joj snagu i pomoćiće joj da proizvede visokokvalitetno mleko za svoje štenad.

Prvih 1-3 nedelje dojenja povećajte mamine dnevne obroke sa dva na tri. Do četvrte nedelje (kada je proizvodnja mleka na vrhuncu), pređite na četiri obroka dnevno.

Koliko i koliko često hranite svog psa tokom dojenja zavisiće od njegove rase i veličine legla. Ako doji leglo od više od četiri mladunca, trebat će joj puno energije, pa će joj možda biti potreban stalan pristup hrani.

Nove mame će dojiti svoje leglo oko 6-8 nedelja, ali štenadima se polako može uvesti čvrsta hrana već kada imaju oko 3-4 nedelje. Kako se njeni psići odvikavaju od mleka, smanjite mamin unos hrane postepeno, sve dok se ne vrati na nivo pre trudnoće.

Ako niste sigurni oko hranjenja tokom ovog važnog vremena, razgovarajte sa veterinarom o tome šta hraniti trudnog psa tokom svih faza trudnoće i dojenja.

Kvalitetnu i izbalansiranu hranu za štenad koja je puna hranljivih sastojaka koja će pomoći vašoj kuji da bezbolno iznese svoju trudnoću i dobije zdrave psiće možete naručiti ovde.

IZABERITE HRANU ZA VAŠEG LJUBIMCA

Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy
Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy
Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy
Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy
Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy
Zašto biste bremenitim kujama i kujama dojiljama trebali da dajete hranu za štenad  Copy